A table: Cracked conch and salad

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Cracked conch and fresh conch salad
Cracked conches and salad
As we arrived back in the Exumas with Croix du Sud and Quasida, we went hunting for conches. We had a good and slimy time cleaning them on the beach and an even better time eating them as a small feast of cracked conch and conch salad. It’s a good thing that all three Caro (Caro from Croix du Sud, Caro from Quasida and Caro from Watermusic) pitched in as cleaning and prepping fifteen conches is tedious work!

Here is a surprisingly good cracked conch recipe. We didn’t expect the batter to be so fluffy and to turn such a nice golden color on the stovetop. It is delicious with a cold Guiness (Kalik just doesn’t do it for me) and some sushi mayonnaise!

Cracked conch

Ingredients

4 conches, cleaned
Lime or lemon juice
2 eggs
½ cup of evaporated milk (Carnation)
¼ tsp of cumin
Salt and pepper
¼ cup of flour
¼ cup of breadcrumbs
Cooking oil

Note : the recipe above is for four servings, as we were six we allotted one conch per person and doubled the quantities for the flour and breadcrumbs.

Preparation
  1. Cut the clean conches into thin slices, 3 to 5 mm (1/8 to ¼ in) thick. Make sure to cut the meat perpendicular to the grain.
  2. Marinate in lime or lemon juice for 24 to 48 hours in the refrigerator.
  3. For the batter: in a bowl, whip two eggs, add the condensed milk and stir in the spices. Make sure to adjust the cumin to your personal taste.
  4. Crush the breadcrumbs in a mortar and mix with the flour in a large plate.
  5. Heat about a ¼ in of cooking oil in a deep pan.
  6. While the oil is heating up, beat the conches with a heavy bottom pan (or equivalent) until the meat starts to shred.
  7. Dip the conches in the egg mix and roll them in the plate containing the breadcrumbs and flour.
  8. When small bubbles start to form around a pinch of flour thrown in the cooking oil, start frying the conches. Make sure that there is enough space between them so that they don’t touch.
  9. Within a few minutes, the batter should be fluff and take on a golden color. Remove from oil and spread on paper towels to absorb excess oil. Keep warm until ready to serve.
  10. Serve with your choice of dipping sauce (tartar, spicy mayo, etc.)


Cracked conch


This recipe was adapted from : Florida Keys Guide

Conch Salad

This fresh and crunchy salad makes a great side dish to go with the cracked conches.

Ingredients

4 conches, cleaned
Lime or lemon juice
1 tomato
1 onion
2 green peppers

Preparation
  1. Finely dice the cleaned conches in 5 mm cubes (1/4 in).
  2. Marinate in lime or lemon juice for 24 to 48 hours in the refrigerator.
  3. Just before serving, dice the tomato, onion and green peppers in similar size cubes.
  4. Mix all ingredients together and add some fresh lime or lemon juice.

À table: Salade de conques

De retour dans les Exumas avec Croix du Sud et Quasida, nous avons organisé une petite expédition de cueillette de conches, suivi d’une séance de nettoyage sur la plage et, deux jours plus tard, d’un mini festin de conques frites et en salade. Heureusement que le festin a été préparé par les trois Caro (Caro de Croix du Sud, Caro de Quasida et Caro de Watermusic) parce que nettoyer et préparer quinze conques; c’est du boulot!

Voici donc une recette de conques frites qui nous a étonnée, la panure étant vraiment légère et surtout facile à faire dorer dans une poêle profonde. Délicieux avec une Guiness bien fraiche et de la sauce à sushi!

Conques frites

Ingrédients

4 conques nettoyées et battues
Jus de lime ou de citron
2 œufs
½ tasse de lait évaporé (Carnation)
¼ c. à thé de cumin
Sel et poivre du moulin
¼ tasse de farine
¼ tasse de mie de pain séchée et passée au mortier
Huile de cuisson

Note : la recette de base est pour quatre personnes, nous avons plutôt compté une conque par personne et avons doublé les quantités de farine et de mie de pain.

Preparation

  1. Trancher les conques nettoyées en fines tranches d’environ 3 à 5 mm (1/8 à ¼ po). S’assurer que la coupe se fait perpendiculairement à la fibre musculaire.
  2. Arroser de jus de lime ou de citron et laisser mariner au frigo de 24 à 48 heures.  
  3. Pour la panure : battre deux œufs dans un bol, ajouter le lait condensé et les épices, ajuster la quantité de cumin au goût. 
  4. Passer la mie de pain séchée au mortier afin de la réduire en poudre et la mélanger avec la farine. 
  5. Chauffer environ ¼ po d’huile dans une poêle profonde. 
  6. Pendant que l’huile chauffe, battre les conques avec un chaudron à fond épais (ou équivalent) jusqu’à ce que la viande commence à se déchirer. 
  7. Tremper les tranches de conque dans le mélange d’œuf et recouvrir du mélange de farine. 
  8. Lorsque des bulles se forment autour d’une pincée de farine jetée dans l’huile, commencer à frire les conques en s’assurant qu’elles ne se touchent pas dans la poêle. 
  9. En quelques minutes, les conques seront dorées et croustillantes. Déposer-les sur un papier absorbant et garder le plat au chaud. 
  10. Servir avec une sauce de votre choix (tartare, mayonnaise épicée, etc.). 
Recette adaptée de : Florida Keys Guide

Salade de conques

Ingrédients
4 conques nettoyées
Jus de lime ou de citron
1 tomate
1 oignon
2 poivrons verts
  1. Couper les conques nettoyées en dés d’environ 5 mm (1/4 po).
  2. Arroser de jus de lime ou de citron et laisser mariner au frigo de 24 à 48 heures.
  3. Couper la tomate, l’oignon et les poivrons en dés d’environ 5 mm (1/4 po).
  4. Mélanger les légumes avec les conques, arroser de jus de citron ou de lime, servir.

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